[box type="shadow"]
Likt den östkusthiphop duon blivit förknippad med har den slagkraftiga framtoningen tidigare gjort att de tenderat att bara skrapa sårbarheten på ytan. Men på The Realism gräver Professor P & DJ Akilles sig djupare bland tvivel och dedikation, följer det emotionella spår svensk hip hop vittnat om det senaste året och släpper lyssnaren närmre in på livet i beats och rimstrukturer som ekar 90-talets gyllene era.

Med avstamp i berättelsen om hiphop-duon och en deklaration av deras signum; dope beats, dope rhymes & dope cuts varvas motivation med den tacksamhet Professor P förmedlar i rim och DJ Akilles uttrycker i avklippta samplingar och scratchsolon. En stark känsla av att förbli sann mot sig själv blir påtaglig från ”Mind Travel” med Promoe och sträcker sig sedan igenom hela skivan men glimmar till på det eminenta spåret ”Sincerly Yours” där Daniel Adams-Ray sköter en väldigt sångvänlig refräng.
”I don’t call you my fan I call you my fam” – Sincerly Yours

Att duon mognat i sitt musicerande och intellektuellt utvecklats blir märkbart när existentiella frågor både söker och får sina svar över de välarbetade beatsen. Faktum är att alla som kan relatera till de förväntningar, den press och stress det innebär att bli vuxen också borde förstå vad Professor P rimmar sig igenom på skivan. I sällskap av duons signifikativa övertygande och aggressiva sätt saktar sedan DJ Akilles i titelspåret ner tempot och Professorn blir påtagligt lugn i sin skildring. Och någonstans här är det också som The Realism får sin rätta innebörd och verkligen börjar beröra. Det ena träffsäkra rimmet efter det andra, minnesvärda citat att stoltsera med bland dina vänner och en befriande uppgörelse med alla de förväntningarna om en gedigen utbildning och ett respektabelt jobb som riktas mot en.


I rather have my freedom then a buisnesscard” – The Realism

En lugnande röst träder in som med hjälp av en trumpet säger att det är okej att inte följa strömmen. Att följa sitt hjärta är det som en gör en lycklig, det som räknas, och medan du sitter där och lyssnar kan du inte låta bli att stanna upp, sluta ögonen och rikta frågan till dig själv – vad är viktigast i ditt liv? Egentligen?

Det står tydligt, beslutet är i alla fall fattat för Professor P & DJ Akilles. Kärleken till musiken är villkorslös och därtill kommer en dedikation och motivation som heter duga – och om man ska tro The Realism också överträffar alla hinder. Och det där signum de i inledningen deklarerade, dope beats, dope rhymes & dope cuts kan jag nu skriva under. Professor P & DJ Akilles ger mig allt det där och bevisar att hängivenhet lönar sig. Ändå får jag en känsla av att de kan mer, och kanske är det just Det som gör mig så förtjust. En nyfiken väntan på vad som kan komma härnäst och var Professorns lyriska fingerfärdighet och DJ Akilles tekniska talang kan ta dem.

Hoppfullt tittar jag tillbaka på skivan och ler nöjt över att den svenska hip hopen inte bara fått ännu ett tillskott att räkna med utan ett engelskspråkigt sådant, samtidigt som jag hör ett piano fada ut i harmoni på avslutningsspåret.


Köp skivan här!


| ProandakSpotify | Facebook |


[/box]
Om du gillar - tveka inte att sprida ordet!